Andere informatie nodig?

Docureeks 'Op eigen benen'

In 2016 maakte ROB-tv in samenwerking met productiehuis Nieveranst en OCMW Leuven de docureeks 'Op eigen benen'.

De reeks schetst het portret van enkele OCMW-cliënten die niet onmiddellijk aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Ze zijn hun land ontvlucht en proberen hun leven opnieuw proberen op te bouwen. De reeks toont hoe ze bij OCMW Leuven terechtkomen, de complexiteit van het gelijkstellen van hun opleidingen in het buitenland, de teleurstellingen waarmee ze al geconfronteerd werden in hun zoektocht naar werk, het zoeken naar een geschikt voortraject, de begeleiding van OCMW Leuven en haar partners bij de opleiding, de hindernissen in communicatie tussen werkgever en werknemer, en de afloop van het traject.

Madeleine groeide op in Burundi, een land vaak het nieuws haalt door aanhoudend etnisch geweld. Sinds de lente van 2015 heerst er grote chaos. Bijna een kwart miljoen mensen zou het land ontvlucht zijn. Madeleine is inmiddels 60 jaar en vluchtte uit Burundi wanneer het geweld uitbrak. Haar man is sindsdien spoorloos - ze weet niet of hij nog leeft. Vandaag woont Madeleine in een sociaal appartement in Leuven. Ze volgde de opleiding '10 voor koken' bij Spit vzw. Ondanks haar tragisch persoonlijk verhaal staat ze buitengewoon positief in het leven. Ze loopt intussen stage in het gasthotel 'De Pastorij', waar ze hoopt op termijn aan de slag te kunnen.

Niamat kwam naar België als minderjarige Afghaanse asielzoeker. Hij ging hier naar school en spreekt intussen behoorlijk Nederlands. Hij is erg gemotiveerd om op eigen benen te staan. Niamat woont in een klein appartementje aan de Kapucijnenvoer en leeft bescheiden. Hij start met de opleiding 'metaal' bij Vélo, maar is tegelijk ongeduldig om vast werk te vinden. Zijn coördinator spreekt vol lof over hem.

Madeleine , Niamat, Fadumo, Zompa … allemaal zijn ze hun land ontvlucht. En allemaal willen ze aan de slag. Acht weken lang getuigden zij op ROB-tv over hun moedige zoektocht om op eigen benen te staan.

Bekijk hieronder alle afleveringen of de compilatiefilm van de docureeks.