Andere informatie nodig?

Docureeks 'Op eigen benen'

In 2016 maakte ROB-tv in samenwerking met productiehuis Nieveranst en OCMW Leuven de docureeks 'Op eigen benen'.

De reeks schetst het portret van enkele OCMW-cliënten die niet onmiddellijk aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Ze zijn hun land ontvlucht en proberen hun leven opnieuw proberen op te bouwen. 

Madeleine groeide op in Burundi, een land geteisterd door etnisch geweld. Sinds 2015 heerst er chaos. Bijna een kwart miljoen mensen ontvluchtten het land, ook Madeleine. Haar man is al enkele jaren spoorloos - ze weet niet of hij nog leeft. Vandaag is Madeleine 60 jaar en woont ze in een sociaal appartement in Leuven. Ze volgde de opleiding '10 voor koken' bij Spit vzw. Ondanks haar tragisch verhaal staat ze buitengewoon positief in het leven. Ze loopt stage in het gasthotel 'De Pastorij', en hoopt er op termijn aan de slag te kunnen.

Niamat kwam naar België als minderjarige Afghaanse asielzoeker. Hij ging hier naar school en spreekt ondertussen behoorlijk Nederlands. Hij wil graag op eigen benen staan. Niamat woont in een klein appartementje aan de Kapucijnenvoer en leeft bescheiden. Hij start met de opleiding 'metaal' bij Vélo, maar is tegelijk ongeduldig om vast werk te vinden. Zijn coördinator spreekt vol lof over hem.

Madeleine, Niamat, Fadumo, Zompa … Allemaal ontvluchtten ze hun land en allemaal willen ze aan de slag. Ze getuigen over hun moedige zoektocht om op eigen benen te staan: van hoe ze bij OCMW Leuven terechtkomen, de moeilijkheden en teleurstellingen die ze tegenkomen, tot de afloop van hun traject. 

Bekijk hieronder alle afleveringen of de compilatiefilm van de docureeks.

Video 'Op eigen benen'