Andere informatie nodig?

Docureeks 'Op eigen benen'

De reeks 'Op eigen benen' schetst het portret van enkele OCMW-cliënten die niet onmiddellijk aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt en cliënten die hun land ontvlucht zijn en hier hun leven opnieuw proberen op te bouwen: de redenen waarom ze bij OCMW Leuven aankloppen, de complexiteit van het gelijkstellen van gelijkwaardige opleidingen in het buitenland, de teleurstellingen waarmee de cliënt al geconfronteerd werd in zijn zoektocht naar werk, het zoeken naar het geschikte voortraject, de begeleiding van OCMW Leuven en zijn partners bij de gekozen opleiding, de hindernissen in communicatie tussen werkgever en werknemer, de afloop van het traject.

In samenwerking met het productiehuis Nieveranst en OCMW Leuven maakte ROB-tv een docureeks over deze opleidingen.

Madeleine groeide op in Burundi, een land dat wereldbekend werd door aanhoudend etnisch geweld en dat ook vandaag nog steeds de nieuwspagina's vult. Sinds vorige lente heerst er grote chaos in het land. Bijna een kwart miljoen mensen zou het land ontvlucht zijn. Madeleine is inmiddels 60 jaar geworden en vluchtte uit Burundi wanneer het etnisch geweld uitbrak. Haar man is sindsdien spoorloos. Ze weet niet of hij nog leeft of is omgekomen. Vandaag woont Madeleine in een sociaal appartement in Leuven en volgde de opleiding '10 voor koken' bij Spit vzw. Ondanks haar tragisch persoonlijk verhaal staat ze héél positief in het leven. Ze loopt intussen stage in het gasthotel 'De Pastorij', waar ze hoopt op termijn aan de slag te kunnen.

Niamat kwam naar België als minderjarige Afghaanse asielzoeker. Niamat ging hier naar school en spreekt intussen behoorlijk Nederlands. Hij is erg gemotiveerd om op eigen benen te staan. Niamat betrekt een klein appartementje aan de Kapucijnenvoer en leeft bescheiden. Hij vangt de opleiding 'metaal' bij Vélo aan, maar is tegelijk ongeduldig om vast werk te bemachtigen. Zijn coördinator spreekt vol lof over hem.

Madeleine , Niamat, Fadumo, Zompa … allemaal zijn ze hun land ontvlucht. Ook allemaal willen ze aan de slag. Acht weken lang getuigden zij op ROB-tv over hun moedige zoektocht om op eigen benen te staan.

Vindt Madeleine werk in een restaurant? Kan Niamat aan de slag als metaalarbeider na zijn opleiding? 

Bekijk hieronder alle afleveringen of de compilatiefilm van deze docureeks.