Uitleenbib (2016 & 2018)

Beschrijving actie

Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG) De Schommel leent ontwikkelingsstimulerend materiaal zoals spelletjes, speelgoed en boekjes uit aan gezinnen. De actie is gericht op kwetsbare of kansarme gezinnen die weinig speelmateriaal hebben of geen speelcultuur hebben. Het aangekochte materiaal is niet te duur, zodat de gezinnen het eventueel achteraf zelf kunnen aankopen. 

De actie is een succes: ouders en kinderen leren het materiaal kennen. Ouders ontdekken dat boekjes lezen en spelletjes spelen leuk én leerrijk is. Ze stimuleren op een speelse manier de emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling van hun kinderen. Er is een uitleenformulier zodat het materiaal niet verloren gaat. Achteraf delen de ouders hun ervaringen met De Schommel. 

Bijdrage kinderarmoede

De Schommel merkt dat ouders dankzij de uitleenbib meer spelen en voorlezen aan hun kinderen. Ze kopen daarna regelmatig zelf spelletjes. Het is voor velen een kennismaking met de leefwereld van hun kinderen. Omdat de ouders als kind vaak weinig speelgoed hadden, kennen ze het nut van (samen)spelen niet. Door het hen uit te leggen en te laten ervaren, zien ze het belang ervan in. Ze leren op een andere manier van hun kinderen te genieten en krijgen meer zicht op de ontwikkeling van hun kinderen.

Getuigenis

Een alleenstaande mama en haar drie kinderen zijn dol op de uitleenbib en vragen telkens naar naar nieuwe spelletjes: 

  • Kinderen: 'Wij spelen elke dag UNO, als mama andere dingen moet doen. Nu hebben we zelf UNO en Dobble. Als we ons vervelen spelen we een spelletje. We maken ook minder ruzie.'
  • Mama: 'De uitleenbib is nuttig! De kinderen houden van de spelletjes en leren er veel van. Het maakt hen alert. Jullie zouden ook Scrabble en Monopoly moeten aankopen!'

Subsidies

Dit project werd gesubsidieerd door de Nationale Loterij

CKG De Schommel

Telefoon