Energielening van de Vlaamse overheid

Elektriciteit, gas en stookolie nemen een steeds grotere hap uit het gezinsbudget. Het is dan ook interessant om er voor te zorgen dat uw woning minder energie verbruikt. Door het isoleren van het dak, het vervangen van een oude stookketel door een condensatieketel, het plaatsen van hoogrendementsglas,... zal u minder energie verbruiken en dus een lagere energiefactuur hebben.

Energiebesparende investeringen kosten natuurlijk wel geld. Daarom kan u een goedkope (2%) tot zelfs renteloze (0%) lening aangaan voor het uitvoeren van energiebesparende werken. Dit aanbod heet een energielening, en wordt ter beschikking gesteld door de Vlaamse Overheid.

Goedkope of renteloze lening?

Sinds 1 oktober 2017 en nog tot eind 2018 kan je maximaal € 15.000 lenen, terug te betalen op ten hoogste 8 jaar (10 jaar voor de doelgroep). De rentevoet van de energielening is 2%. Deze interestvoet is vast over de volledige looptijd van de lening en is eveneens het jaarlijks kostenpercentage of JKP. Dit betekent dat er geen bijkomende kosten aan de lening verbonden zijn, dus geen dossierkosten noch commissielonen.

Als je alleenstaand en/of gepensioneerd bent of een laag inkomen hebt, kan het goed zijn dat je tot de sociale doelgroep voor de energielening behoort. Als dat zo is, kan je lenen aan een JKP van 0%. Voor de sociale doelgroep blijft de lening ook na 2018 beschikbaar.

Ook wie al een energielening heeft gehad, kan een nieuwe lening aanvragen. Wie nog een lopende lening heeft, kan het openstaande bedrag hiervan bij lenen in een nieuwe lening.

Opgepast, geld lenen kost ook geld.

Wie?

Iedereen die in Vlaanderen woont, kan de energielening afsluiten via het plaatselijke energiehuis. Bij IGO (intergemeentelijke vereniging) kan je terecht voor een lening als je eigenaar, huurder of verhuurder bent van een woning gelegen in het arrondissement Leuven: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw.

Wie zijn de kwetsbare doelgroepen die kunnen lenen aan 0%?

 • gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen kleiner of gelijk aan 30.640 euro. De aanvraag houdt rekening met het inkomen van 2015 (aanslagjaar 2016). Personen ten laste, het huidige inkomen en het bezit van meerdere eigendommen hebben geen invloed op dit grensbedrag;
 • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1);
 • personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 18.363,39 euro, verhoogd met 3.339,56 euro per gezinslid dat niet de aanvrager is;
 • personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;
 • personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen;
 • eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor);
 • beschermde afnemers;

Welke werken komen in aanmerking?

De volgende werken komen in aanmerking voor de energielening:

 • dak-*, vloer- en muurisolatie
 • energiezuinig verwarmingssysteem, een microwarmtekrachtkoppeling of een warmtepomp
 • nieuwe ramen en deuren met hoogrendementsbeglazing 
 • geïsoleerde garagepoort
 • energiezuinig ventilatiesysteem
 • luchtdichting en blowerdoortest
 • zonneboiler of ander zuinig systeem voor sanitair warm water
 • fotovoltaïsche zonnepanelen**

* Wanneer je dak in slechte staat is, of als het binnenregent, als de stabiliteit een probleem vormt, of als je dak is aangetast door insecten, dan kan je de Energielening ook aangaan voor de vervanging van je dak in combinatie met de plaatsing van dakisolatie. De verhouding tussen de kost van de dakisolatie moet realistisch zijn t.o.v. de kost van het dak.

** OPGELET: om te kunnen lenen voor fotovoltaïsche zonnepanelen moet je woning voldoen aan twee voorwaarden:

 • Het dak of de zoldervloer moeten voldoende geïsoleerd zijn (met Rd-waarde minimaal 4.5 m²K/W)
 • Er mogen geen ramen met enkel glas aanwezig zijn

BELANGRIJK: zonnepanelen bieden alleen een oplossing voor het huishoudelijk elektriciteitsverbruik en niet voor elektrische verwarming. Elektrisch verwarmen is niet efficiënt en daardoor heel duur. Door te investeren in een ander type verwarming kan je dan ook veel meer besparen dan door zonnepanelen te plaatsen.

Wie dat wil, kan extra begeleiding krijgen bij het opvragen en vergelijken van de offertes en bij het bepalen van de meest interessante investering

Hoe kan ik een lening aanvragen bij IGO?

STAP 1

Neem de volgende documenten en tekst door op de website van IGO:

 • Algemene voorwaarden
 • Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet
 • Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet (enkel voor de sociale doelgroep)
 • Aflossingstabel op 8 jaar
 • Kredietaanvraag Vlaamse Energielening
 • Verklaring op eer (enkel nodig als je wil lenen voor zonnepanelen)

STAP 2

Dien jouw leningsdossier in en verstuur de documenten per post of per mail.

STAP 3

Analyse en akkoord

Eerst wordt jouw dossier geanalyseerd.  Als er vragen zijn nemen ze contact met je op. Vervolgens wordt er beslist over jouw dossier. Na een positieve beslissing wordt het akkoord gevraagd van de Vlaamse overheid.

Als Vlaanderen akkoord gaat, word je gecontacteerd en wordt het resultaat meegedeeld. Er wordt dan meteen ook een afspraak voor ondertekening vastgelegd. 

Hou er rekening mee dat het een paar weken duurt eer je aanvraag is geanalyseerd. Voor de renteloze lening moet er ook een sociaal onderzoek door het OCMW gebeuren waardoor de wachttijd voor deze dossiers 1 à 2 maanden is. IGO streeft er naar om zoveel mogelijk leningen goed te keuren, maar dit is niet altijd mogelijk. Hou er dus rekening mee dat je aanvraag kan afgekeurd worden

STAP 4

Ondertekening van de lening: bij de ondertekening moeten alle kredietaanvragers aanwezig zijn.

De ondertekening gebeurt in de kantoren van IGO, De Vunt 17, 3320 Holsbeek. Daarna heb je 6 maanden de tijd om het leningbedrag op te nemen. 

STAP 5

Uitbetaling van de lening: deze gebeurt op basis van een factuur of een voorschotfactuur. OPGELET, facturen mogen maximaal 2 maanden oud zijn op het moment van uitbetaling!

Meer info

Meer informatie vind je op www.energielening-igo.be.